Home » Katter » Sveriges populäraste kattraser

Sveriges populäraste kattraser

Hur många katter finns det i Sverige? Statistiska centralbyrån uppskattar antalet till runt en miljon. Antal registrerade raskatter är ungefär 10500 medans ägarregistrerade katter är cirka 600 000. De katter som det finns flest av är vår vanliga huskatt som också kallas bondkatt. Man är inte skyldig att registrera sin katt och därför finns det ett stort antal oregistrerade katter. Bland raskatterna är det Ragdoll som är den mest populära och det har den varit de senaste åren. Rasen är känd för att vara lugn och tillgiven men ändå lekfull och social.

Ragdoll tillsammans med ägaren

Ett av rasens mest karaktäristiska drag är att när man håller den i famnen kan den slappna av i alla muskler och hänga likt en trasdocka. Därav kommer dess namn ragdoll som betyder trasdocka. Av alla raskatter blir Ragdolls alltmer populära för varje år som går. Fler och fler upptäcker denna ras som är den perfekta innekatten eftersom den är så lugn och tillgiven. Den är också väldigt nyfiken och den går gärna efter sin ägare från rum till rum och vill vara med överallt där det händer något. Den är både intelligent och lat och ligger gärna tätt intill sin ägare.

Historia och skötsel

Ragdoll är en ganska ny kattras. Den kommer från USA där den avlades fram på 1960-talet. 1991 kom den första Ragdoll till Sverige och idag finns runt 2000 stycken registrerade. Ragdoll har en lättskött päls som saknar underull och är mycket silkig. Det är sällan den får tovor men om den har mycket hår kan det förekomma. Borsta och kamma den en gång i veckan. Det är också ett bra sätt att se om den har ont någonstans. Den behöver inte badas mer än en eller två gånger per år. Ragdoll är en sund kattras som sällan har sjukdomar även om det kan förekomma hjärt- och njursjukdomar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Name *
Email *
Website

digital