Home » Katter » Ovanliga kattraser

Ovanliga kattraser

Med tanke på hur många kattraser som finns i världen är det inte konstigt att några av dem fortfarande är ovanliga att se i Sverige. Sammanlagt finns ett drygt 60-tal kattraser i hela världen, med lika varierande utseende som många hundraser.

En kattras som är ovanlig i Sverige, vilket kan bero på att dess ursprungsland är avlägset, är Japanese bobtail. Som namnet antyder kommer rasen från Japan, och har en ”bobtail”, det vill säga en kort svans som ser ut som en liten stump. Förutom att svansen är kort har den också tjockare päls än kattens övriga kropp, vilket ger den utseendet av en liten fluffig kaninsvans. Att Japanese bobtail inte är en populär ras i Sverige än beror inte på att den inte passar som husdjur: det är en lekfull katt som tycker om att umgås med människor, barn och andra djur. Dessutom har den relativt hög energinivå, vilket gör att den lämpar sig väl för sporter som kattagility.

800px-Veda,chat-adulte-mâle-race-koratEn annan kattras med ett mycket säreget utseende är La Perm. La Perm är inte bara ovanlig i Sverige, utan i hela världen, och om man ser den skulle man snabbt känna igen den för vad den är: La Perm har nämligen en päls som kan variera mellan vågig, lockig och krullig, beroende på om det är en korthårig eller långhårig katt. Rasen uppstod av en slump i USA på 1980-talet, då en kull med kattungar fick lockig päls. Ägaren övertalades att ställa ut katterna, och domarna på utställningen hjälpte därefter till att lägga upp ett avelsprogram för att etablera rasen. Att rasen fortfarande är relativt ny är säkerligen en anledning till att den är ovanlig i större delen av världen. La Perm är ett utmärkt husdjur för den som föredrar att sitta still med katten i knät och gosa, eftersom La Perm är en mycket kärleksfull och sällskaplig katt, som skapar djupa band till sina ägare.

En ras som har funnits något längre är Korat, men den är fortfarande ovanlig i Sverige, trots att den kom hit redan år 1978. Korat kommer ursprungligen från Thailand, där rasen har funnits sedan 1300-talet. Dess ursprungliga namn på thailändska är Si-Sawat, vilket betyder ”färg och välgång”. Koraten har gröna ögon och gråsilvrig päls som skimrar när den rör sig, tack vare att spetsen på pälsens hår är ljusare än vid roten, vilket ger ett silvrigt intryck. Även Koraten passar bra som sällskapskatt, men dess höga intelligens kan göra att den kräver mer stimulans och uppmärksamhet än andra kattraser.

Oavsett vilken kattras man äger har dock de flesta katter det gemensamt att de tycker om att sträcka ut sig i en solstrimma och lata sig. Om du vill skapa de perfekta förutsättningarna för din katt att trivas ska du med andra ord bygga ett uterum, så att ni kan njuta av solens strålar tidigt på våren och långt in på hösten. Det kommer både du och din katt att trivas med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Name *
Email *
Website

digital