Home » Katter » Skötsel och vård av katter

Skötsel och vård av katter

Precis som alla husdjur kräver katter skötsel och omsorg för att må bra. Förutom självklara saker som att de måste få mat och vatten, kräver katter också en hel del skötsel i form av exempelvis pälsvård och tandvård.

När det gäller pälsvården är det inte bara för kattens skull som det är en bra idé, utan också för ägarens skull. Katter fäller nämligen en hel del hår – liksom de flesta husdjur med päls – men genom att regelbundet borsta kattens päls kan man minska mängden hår som fälls. Särskilt långhåriga katter mår bra av att få sin päls borstad med jämna mellanrum.  Det är också viktigt att då och då bada sin katt. Detta eftersom katten på det sättet får ren hud, vilket ger katten ett bättre immunförsvar. Hur ofta man måste bada sin katt skiljer sig dock åt mellan olika raser – långhåriga kattraser behöver till exempel vanligtvis badas ungefär varannan månad. En korthårig katt klarar faktiskt av att hålla sig ren på egen hand, genom att slicka sin päls. Man behöver med andra ord inte bada korthåriga kattraser. Om du planerar att skaffa en långhårig katt kan det dock vara en bra idé att investera i ett badkar från Buildor, om du inte redan har ett, för att underlätta att tvätta din katt.sphynx-1521190_960_720

Det är inte bara tvättning som katter behöver hjälp med – man måste som ägare också klippa deras klor när de blir för långa. Det är då viktigt att man bara klipper den del av klorna som inte innehåller blod.

Precis som människor kan katter drabbas av tandsjukdomar, och precis som hos människor kan dessa sjukdomar förebyggas genom att man regelbundet borstar kattens tänder. Eftersom en katt inte själv kan berätta när den har problem med tänderna är det viktigt att som ägare istället förebygga liknande problem. Tandborstning av kattens tänder förebygger både plack och tandsten. Genom att hålla efter tandborstning, kloklippning och pälsvård kommer man inte bara att få en katt som ser frisk och glad ut, utan en katt som faktiskt är det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Name *
Email *
Website

digital