Home » Okategoriserade » Skaffa katt trots allergi

Skaffa katt trots allergi

Älskar du katter men får rinniga ögon, snorig näsa och svårt att andas i närheten av dem? Då kan du lida av allergi. Att vara allergisk mot katter är inget ovanligt och tyvärr något som många människor är drabbade av. För kattälskare kan detta kännas väldigt svårt, speciellt om man drömmer om att ha en egen katt. Allergiker nöjer sig dock oftast med att beundra de enastående djuren på avstånd, men för vissa är önskan så stor att man skaffar katt och bortser från sin allergi.

Det råder en hel del tal om huruvida det finns allergifria katter eller inte. Sanningen är att ingen kattras är helt allergifri, men det finns några få raser som är mer allergivänliga än andra. För den som vistas runt katter med ojämna mellanrum finns det enkla allergimediciner som man kan använda sig av och även en vaccination i t.ex. Stockholm som ska göra så att man tål katter helt eller delvis.

Vilka raser är lämpliga?

Som tidigare nämnt finns det vissa kattraser som faktiskt inte orsakar allergi hos människor lika lätt. Det är främst raser som sibirisk katt, cornish rex eller ragdoll som det då talas om. Det är dock svårt att säga att alla människor med kattallergi skulle klara av dessa raser utan att få symptom. Nivåerna på de ämnen som orsakar allergi kan vara varierande höga, även hos samma kattras. Det betyder att en person med allergi kanske inte alls känner av katten, medan en annan med allergi kan känna av den lika mycket som vilken katt som helst.

Vill man skaffa en katt trots allergi är det viktigt att man har is i magen innan man köper och tar hem sin nya vän. Det är viktigt att testa sig fram och se hur man reagerar runt olika typer av katter. En rekommendation är att vända sig till olika raskattföreningar och testa på att vara ett så kallat ”testhem”. Detta erbjuds människor av flera orsaker, men en av dessa är för att man ska se om man reagerar på katten innan man skaffar sig en.

Vaccination

Att vaccinera sig mot katter och sedan gå och köpa en katt låter som ett bra och mycket enkelt alternativ, men att bli av med kattallergin kan ta mycket lång tid och ibland upp till flera år. Man kan med andra ord inte vaccinera sig och sedan vistas runt katter utan problem på en gång. Att ta ett vaccin är därför en långsiktig lösning som gör att man kan skaffa katt i framtiden, men inte den närmaste.

Vaccinet går ut på att man långsamt och försiktigt exponeras mot de ämnen som framkallar allergin. Ämnet sprutas in i kroppen och vaccinationen kallas även för immunterapi. Kroppen tränas långsamt upp till att tolerera ämnet mycket bättre och till slut klara av det helt. Dosen börjar mycket svagt och ökar därmed i styrka tills att hela behandlingen är avklarad.

Observera att vaccinationen endast ges till människor med mycket svår allergi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Name *
Email *
Website

digital