Home » Katter » Modetrenders påverkan

Modetrenders påverkan

I dagens samhälle har våra husdjur tagit steget från att ha haft en funktionell roll i ett bondesamhälle till att vara en familjemedlem. Hunden är inte längre en vakthund eller råttfångare. Hästen jobbar inte på åkrarna och drar harven eller i skogen och drar ut timmer. Kattens uppgift är inte längre att fånga möss och råttor i stallar och ladugårdar. Nu för tiden åker hundarna barnvagn istället för att gå på promenad, hästarna flätas och bäddas in i lager av täcken, ju fler desto bättre, och katten får klorna målade och har strasshalsband och dyra bäddar.

Modet styr
Tyvärr är det modet som styr på gott och ont. Många är de raser som blivit sönderavlade på grund av en populär film eller en kändis som visar upp sig med ett husdjur. När sedan modetrenden går över står vi där med en ras som är förändrad och ibland med fysiska defekter som ett resultat av en maratonavel för att tjäna pengar.

Det är dock inte bara när det gäller själva katten och aveln som det eskalerar vad gäller marknaden och utbudet. Idag finns det ett stort antal butiker, både fysiska och nätbaserade, som erbjuder all sköns tillbehör för sällskapskatten där det egentligen endast är ägarens budget som avgör vad som ska inhandlas. Det finns sängar för 10 000 kronor till katten, lek- och klösträd som fyller hela rum från golv till tak med priser på 4 000 – 5 000 kronor och vattenskålar som fontäner för att stimulera katten.

Cat taking a selfie with a smartphone. Isolate on the white.

Effekter
Det som tyvärr har följt i kölvattnet på denna utveckling är trenden av överviktiga husdjur. I takt med att folk har råd att skämma bort sina familjemedlemmar, inklusive husdjuren, så har övervikten ökat inte bara hos människor utan även hos djuren. Vad matte och husse tror vara en god gärning med god mat och små snacks blir till en dödsfälla för katten.

Men dessa modetrender är inte bara av ondo om vi bortser från de negativa delarna som avkloning för att minska förstörelse hemma eller övergödning av delikatessmat. På grund av att katter, eller husdjur överlag, får högre och högre status som familjemedlemmar så ökar engagemanget för de katter och övriga djur som är mindre lyckligt lottade. Fler och fler organisationer arbetar för att hjälpa hemlösa katter och den modetrenden kan vi inte annat än applådera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Name *
Email *
Website

digital