Home » Okategoriserade » Katter

Katter

Katt, eller Felis Catus på latin enligt Wikipedia kallas också tamkatt och är ett av våra vanligaste husdjur. Katten är ett ganska litet djur, och tillhör familjen rovdjur.

Katt som husdjur

Katter domesticerades, det vill säga gjordes tama, av oss människor väldigt tidigt. I början hade man dem mest för att skrämma bort skadedjur såsom möss och råttor. De kom även att bli ett sällskapsdjur. Idag är katten framför allt ett sällskapsdjur. Många tycker att de är underhållande, och de har visat sig hjälpa mot ensamhet och psykisk ohälsa. I många familjer ses katten som en naturlig familjemedlem. Ett problem är dock att en del människor är allergiska mot katter, vilket orsakar symptom som nysningar, rinnande näsa och kliande ögon. Vidare är det viktigt att man tar hand om sin katt på rätt sätt, så att den mår bra. Man behöver se till katten och sätta fram mat till den minst två gånger om dagen. Många katter mår bra av att ha mat och vatten ståendes framme hela tiden. Tänk också på att även om katter är väldigt självständiga djur så tycker de om att ha sällskap och bli underhållna. Särskilt om katten är en innekatt behöver du leka med den så att den inte blir understimulerad.

Fakta om katters läten

Katter är intressanta djur. De använder sig av jamningar för att kommunicera med människor, i syfte att uttrycka sina behov. Det kan till exempel handla om att katten är hungrig eller vill leka. De kan även morra och fräsa, men detta är främst för att skrämma bort rivaler. Det är även vanligt att katter spinner. Då ligger de ner och gör att lågt, dovt och purrande ljud samtidigt som de vibrerar. Det finns olika teorier om varför katter spinner, men alla pekar samtidigt på att katter spinner när de trivs och har det bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Name *
Email *
Website

digital