Home » Katter » Katten och kattutställningar

Katten och kattutställningar

Precis som för hundar så finns det utställningar för katter. Det finns en föreställning om att detta är en ganska ny företeelse men så är inte fallet. Redan år 1598 finns det dokumenterat om en kattutställning  på en marknad i England. 1871 arrangerades en utställning av konstnären Harrison Weir på Crystal Palace, London, i syfte om att få en standard för katter. Det hela blev en succé med över 20 000 besökare som fick se siames, manx, perser och brittisk korthår. Sedan dess har kattutställningar bara ökat och ökat.

Vilken katt får ställas ut
Idag är kattutställningar reglerade vad gäller bland annat hur frekvent en katt får ställas ut och med noggranna veterinärbesiktningar och doping kontroller. Men hur går då en kattutställning till och vilka katter får ställas ut?

Det finns ingen regel som säger att katten måste vara rasren även om det är en av de viktigaste aspekterna i en utställning, att bedöma katten efter rasstandard. En huskatt kan mycket väl ställas ut, men den måste då vara kastrerad och ha ett huskattbevis. Ett krav som gäller samtliga katter är att de ska vara vaccinerade mot kattsnuva och kattpest.katten-och-kattutstallningar-1

Hur det går till
För att kunna ställa ut måste du givetvis anmäla till utställningen, och väl på plats får katten gå igenom en veterinärbesiktning innan du kan checka in. På alla utställningar tilldelas din katt en bur där den i lugn och ro kan koppla av med sin kattlåda, filt, vatten/matskål och kanske en leksak tills det är dags att visas upp.

Domaren bedömer alltid efter ett protokoll där allt från kropp till färg bedöms samt en helhetsbedömning. I varje ras utses en Bäst i Ras och ibland även en Bäst i Variant. Din katt tävlar mot andra i samma ras men rasen är uppdelad utifrån åldersklasser och färg. De vinnande katterna i varje ras tävlar sedan mot katter av samma hårlag. Det vill säga en korthårskatt tävlar aldrig mot en långhårskatt. Här finns det fyra olika hårlag som katterna delas in i:

  • Långhår
  • Semilånghår
  • Korhår
  • Siames/Oriental

Det är inte alltid lätt att visa upp en katt och det kan vara ett trick eftersom det skiljer sig åt mellan olika raser hur de ska bäras och visas upp. Om du känner dig osäker så kan du be en domarassistent göra det.

Att ställa ut sin katt handlar inte bara om att visa upp den utan det är ett sätt att umgås med den och att träffa likasinnade. En hobby som både du och katten har glädje av, men tänk på att det är fortfarande din bästa vän även om dagen inte slutade på prispallen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Name *
Email *
Website

digital