Home » Katter » Katten i dagens samhälle

Katten i dagens samhälle

Kattens historia som domesticerat husdjur går lång tillbaka i tiden och forskare har sökt att fastställa hur långt tillbaka vi faktiskt har haft katten i våra hushåll. Genom tiderna har Egypten setts som ursprungsland för den domesticerade katten på grund av dess heliga ställning i det forntida egyptiska samhället. Dock har denna tro ruckats på sedean forskare hittade den idag äldsta kattgraven på Cypern år 2004, vilket innebär att en revidering på runt 1 500 år bakåt i tiden. Intressant är att dagens katter samtliga härstammar från den afrikanska vildkatten, kallad falbkatt. Detta enligt en DNA-studie gjord 2007. Denna vildkatt finns än idag i områden kring Israel och Egypten.

Från att ha varit en högt stående medlem i samhället i Egypten för cirka 8000 år sedan, och genom irrande vägar som nyttodjur inom bondesamhället, så har katten idag blivit det näst populäraste husdjuret i världen, endast akvariefiskar slår katten i popularitet. Kattens vardag som husdjur idag skiljer sig markant från hur de tidigare levde med människor. Idag lever 70% av Sveriges kattpopulation i hushåll utan barn. Det har till och med minskat med flerkatthushåll och de flesta katter lever ensamma med sina mattar och hussar, antingen som rena innekatter eller med viss tillgång till utevistelse.katten-i-dagens-samhalle-2

Som kattägare är det viktigt att komma ihåg kattens ursprung för trots avel och årtusenden av samlevnad med människan så har katten mer eller mindre bevarat sina ursprungliga instinkter som natt- och jaktdjur. Om dessa instinkter inte stimuleras lär katten vässa sina klor på närmsta möbel eller tapet.

Det intressanta är utvecklingens gång och hur katten återigen närmar sig sin forntida ställning som, kanske inte ett heligt djur, men åtminstone satt på piedestal. Dagens katt är ofta omhuldad och högt älskad, vilket statistiken visar då många väljer att ha katt istället för barn. Den är bortskämd både vad gäller omvårdnad och materiella ting. Många kattägare spenderar tusentals kronor på tillbehör och mat för att katten ska må bra och känna sig älskad. Kanske lite i onödan då en katt trivs lika bra i en kartong som i en fluffig säng. Men det är nog det som fascinerat människan sen Egyptens tid, kattens obändiga självständighet och värdighet. För trots att den är domesticerad och tam så finns alltid vildkatten under ytan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Name *
Email *
Website

digital