Home » Okategoriserade » Att resa med katt

Att resa med katt

Vi kattmänniskor är inte riktigt eniga med det gamla uttrycket, ”hunden är människans bästa vän”, och vill såklart gärna ha med våra fyrbenta vänner när vi reser. Det är givetvis fortfarande vanligare att man ser djurägare promenera med sina hundar än med sina katter, men det blir allt vanligare att man väljer att ta sin katt med sig på resan. Kanske vill man ta med sig katten på husvagnssemestern eller på en längre utlandssemester. Barn sätter visserligen mycket färg på påskresan om de klär ut sig till påskkärring eller kyckling, men det kan ändå kännas tomt om katten lämnas hemma. Oavsett vilken resa man är ute efter, så finns det en del saker att tänka på inför bokning och under resans gång.

Att flyga med katt

Om du ska flyga med katt är det viktigt att du läser på om flygbolagets regler på deras hemsida eller ringer deras kundtjänst. I allmänhet kan man flyga med katt i lastrummet eller i kabin, under sätet framför dig. Det är dock inte alla flygbolag som tillåter katter, och det är i synnerhet svårare att hitta flygbolag som tillåter katt i kabin. När du tagit reda på om flygbolaget tillåter katter samt hur du bokar deras ”biljett”, ska du se till att vara ute i god tid så du har tid att kontakta veterinär och skaffa kattpass samt eventuella vaccin och intyg som kan variera beroende på destination.

Underlätta för katten oavsett färdsätt

Katter är trots allt inte skapta för att resa och en del katter trivs inte med något färdsätt. Många katter är dock så pass vänligt inställda till resan att det går att vänja dem vid det. Det kan vara bra att vänja katten vid bilen och köra kortare distanser innan det är dags att bege er iväg på husvagnssemestern. Om du har en nervös katt är det viktigt att även förbereda katten genom att försöka få den i en så god sinnesstämning som möjligt innan avresa. Lägg exempelvis favoritfilten och kattgodis i transportväskan så att katten kan börja tycka om väskan redan i hemmet. Därutöver är Feliway, ett naturligt feromon, ett bra sätt att få katten att känna sig trygg och behaglig. Du kan t.ex. sätta doftavgivare av Feliway i eluttaget som utsöndras i hemmet, eller köpa en spray som du kan spraya i kattburen och på så sätt tillsätta mer Feliway under resans gång.

Val av hotell

Det är dessvärre långt ifrån alla hotell som tillåter katt och därför är det viktigt att ni kontrollerar reglerna innan ni bokar. Ofta förekommer även extra avgifter när man bor med katt på hotell. Om er katt har ovanan att bita på sladdar, riva på möbler eller kissa utanför lådan, så kan du behöva ta med dig hjälpmedel som undviker att hotellet tar skada. Kanske räcker det att ta med er ett sladdskydd, egna plädar och någon plastduk kring lådan.

Ovan bjuds det på några goda råd som hjälper dig en bit på vägen, men tänk på att alla katter är starka individer och att det kan vara smart att begränsa den första resan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Name *
Email *
Website

digital