Home » Katter » Adoptera en katt

Adoptera en katt

Det finns tusentals katter och kattungar på katthem över hela landet som väntar på att hitta ett nytt hem genom adoption. Om man funderar på att skaffa katt bör man därför seriöst överväga adoption som ett alternativ innan man eventuellt köper en katt från en uppfödare. På så sätt hjälper man inte bara en, utan två katter till ett bättre liv: dels den katt som man adopterar, dels den nya katt som kan få en plats på katthemmet.

De flesta katter som kommer till ett katthem har en mer eller mindre tragisk historia bakom sig. Det är därför viktigt att man som ny ägare till en sådan katt är beredd att ge katten ett tryggt och kärleksfullt hem, samt att förbinda sig att ha kvar katten hela dess liv. De flesta katthem har en mycket omsorgsfull adoptionsprocess just för att försäkra sig om att katten kommer till ett hem där den passar, för att inte riskera att katten ska behöva omplaceras ännu en gång några år senare, och uppleva ännu mer trauma. Därför måste man när man adopterar vara beredd på att svara på frågor om sin livssituation och om sin tidigare erfarenhet av katter. Många katthem använder sig också av en prövoperiod då katten får bo hos den blivande ägaren, innan man skriver under alla adoptionspapper. Allt för att både katt och kattägare ska känna att de har hittat rätt.

Black_cat_Animal_Rescue_GalawebDesignNågot annat man kan behöva vara beredd på när man adopterar katter är att vissa av dem inte tycker om att vara ensamma, och därför antingen bör adopteras tillsammans med en annan katt, eller komma till ett hem där det redan finns minst en katt. Alla sådana särskilda behov är dock något som personalen på katthemmet kommer att ta upp i samband med att man anmäler intresse för att adoptera en specifik katt. Om kattens behov inte passar kan de rekommendera en annan katt som bättre passar ägarens livssituation. Ett exempel då katthem kan avråda från adoption är till exempel om en äldre människa vill adoptera en kattunge. Eftersom en katt kan leva i tjugo år är det att rekommendera att man adopterar en lite äldre katt om man själv kommit upp i åren. På det sättet har man också en chans att ge en gammal katt några fina och kärleksfulla sista år.

Innan katten kommer måste man tänka på att ha allt förberett som katten behöver. Man bör prata med katthemmet gällande vilken mat man ska ge katten – kanske är den van vid en viss sorts mat, kanske har den särskilda behov. Det man kan skaffa utan att konsultera med hemmet är en matskål och vattenskål, en kattlåda med kattsand och spade, leksaker och en klösbräda att underhålla katten med samt en liten korg eller bädd där katten kan vila i fred. Om du har tänkt att katten ska sova med dig i sängen kan det också vara en bra idé att skaffa en bäddsoffa istället för en vanlig soffa, så att du har en plats för gäster att sova i som inte är full av katthår. Med allt detta och en stor dos kärlek och gos kommer din nya katt att trivas hos dig på nolltid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Name *
Email *
Website

digital